Főkép

Épp 40 éve alakult Szegeden az East nevű zenekar. Akkor még Szakcsi Lakatos Bélával a soraikban játszották az instrumentális jazz-rockot. Vele egyébként nem készült lemezfelvétel, és második albumukon (Játékok 1981) progresszív-fúziós rock irányba fordultak, és már volt énekesük is. Aktívan 1994-ig zenéltek, több korszakuk is volt, és ha bárki a magyar Pink Floydnak nevezte volna őket, akkor ezt csak a legnagyobb elismerés hangján mondhatta volna. A rendszerváltás egyik legfontosabb dala, az `56 is az ő nevükhöz kapcsolódik – akkor már a blues körökben illetve a Karthagóból ismert Takáts Tamás dalolt náluk.

 

Hosszas csöndet követően, 2012 nyarán tért vissza az East egy pécsi koncerten, melyről DVD is készült, azóta csupán néhány koncertet adtak, az utolsó előttit 2014 áprilisában a MüPában, méghozzá a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen. Ennek a különleges estének a felvétele jelent meg két CD-n és egy DVD-n.

 

Bár filmen csupán 15 tételt láthatunk, a teljes koncert 24 dala meghallgatható a CD-kről. Az East mindig híres volt kivételes igényességéről, így ez az anyag is tökéletes, s nemcsak hangban, de képben is. Magam is ott voltam a koncerten, és felejthetetlen élmény volt. Általánosságban úgy gondolom, hogy nincs az a koncertfelvétel, ami visszaadhatná az élő élmény varázsát, még akkor sem, ha az ember egy koncert DVD-n nyilván sok olyasmit lát, amit a helyszínen, élőben nem láthatott. Ám a Symphonic egy párját ritkítóan hangulatos felvétel, mely képes elvinni ugyanarra a hol megható, hol megrázó, hol felszabadító érzelmi-gondolati utazásra, amit ott helyben átéltünk. A DVD számtalan remek, elkapott pillanatot, mély átélést vagy épp felhőtlen örömöt mutat meg, úgy az East, mint a nagyzenekar tagjairól. (És akkor még az amilyen rövid, annyira remek werkfilmről nem is szóltam, amely az előkészületek, próbák néhány pillanatát idézi fel.)  

 

 

Világpremier! Ízelítő az április 25-én a MÜPA-ban megrendezett EAST MR2 Szimfonik+ koncert tv-felvételéből. Várhatóan  augusztus 3-án, vasárnap este kerül adásba az M1-en.

Szerző: EAST együttes, 2014. július 11.

(Részlet az East és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös koncertjéből.

A televíziós felvételt az MTVA készítette.)

 

Az East zenéjéhez természetesen mindig közel állt a szimfonikus hangszerelés, ám így is döbbenetes, hogy mennyire élő, lélegző, organikus egészet képez a rock és a nagyzenekar. Ami még döbbenetesebb, hogy az East dalai, szemben sok régi nagy csapat számaival, nemhogy veszítettek volna a hatásukból, de gazdagabbak, érettebbek lettek mára. A maguk idejében bizonyára benne volt a rendszer, a világ bírálata és tükörképe az olyan dalokban, mint a „Szállj most fel” vagy a „Ha zászlót bont a félelem”, ám ennyi évvel megszületésük után még mindig helytállóak. Sőt, ott van bennük az egész emberi lét, az istenkeresés, a tisztánlátás, és mégis, mégis, a remény. Olyan szépséges dalt pedig, mint az „Elrejtettél a szívedben”, s mely egyben a finálé, mikor minden fellépő együtt muzsikál, az egész magyar rocktörténetben sem sokat találni.

 

Legyen bár rock- vagy komolyzene hallgató, vagy „egyszerűen csak” gondolkodó ember, mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a felvételt.

 

Az együttes tagjai:
Móczán Péter – basszusgitár
Pálvölgyi Géza – billentyűs hangszerek
Király István – dob
Dorozsmai Péter – dob
Zareczky Miklós – ének
Takáts Tamás – ének
Varga János – gitár
Madarász Gábor – gitár
Czerovszky Heni – vokál
Vincze-Fekete Vera – vokál
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Balogh Sándor vezényelte.

Dallista:

CD 1
1. Prológ
2. Hűség
3. Keresd önmaga
4. Mágikus erő
5. Újjászületés
6. Ablakok
7. Várni kell
8. Dav Bowie szeme
9. Ha zászlót bont a félelem
10. A túlélők dala
11. ’56

CD 2
12. Szél repítse lelkem
13. A szerelem sivatag
14. Fényes ösvény
15. Party is over II.
16. Messze a felhőkkel
17. Szállj most fel
18. Gyémántmadár
19. Lélegzet
20. Nézz rám
21. Üzenet
22. Epilóg
23. Remény
24. Elrejtettél a szívedben


DVD
1. Főcím
2. Prológ
3. Hűség
4. Ablakok
5. Várni kell
6. Dav Bowie szeme
7. Ha zászlót bont a félelem
8. Szél repítse lelkem
9. A szerelem sivataga
10. Fényes ösvény
11. The Party is Over II.
12. Messze a felhőkkel
13. Szállj most fel
14. Gyémántmadár
15. Remény (szerkesztett)
16. Elrejtettél a szívedben
17. Vége főcím

 

Diszkográfia:
Álmok (rádiófelvétel 1980) – instrumentális
Játékok (1981)
Hűség (1982)
Blue Paradise (1983)
Rések a falon (1983)
Faith (1984)
Az áldozat (1984) – instrumentális
1986 (1986)
A szerelem sivataga (1988)
Taking The Wheel (1992/1993)
Radio Babel (1994)
Két arc – East Live – 1994. szeptember 24. Budapest Sportcsarnok (1995)
Csepel felett az ég (2012) – 1981-es csepeli koncertfelvétel