FőképA sokkoló külsejű svéd banda ugyan még nem tekint vissza nagy múltra, de három stúdióalbum után, a Rammstein-nel közös turnét megünnepelendő egy válogatáslemezt jelentettek meg. A nagy önbizalomra utaló címmel ellátott korong a srácok eddigi legjobb szerzeményeit sorakoztatja fel, továbbá két vadonatúj dalt is tartalmaz.

A külsejükben a Cradle of Filthet, valamint a glam világát megidéző fiúk az utóbbi években sikert sikerre halmoztak, amit nem csupán az arcfestésnek és a különleges imidzsnek köszönhetnek. Zenéjük az indusztriális és a gótikus metal műfaj keveredéséből született, amiben az irányzat manapság legnépszerűbb mestereinek (Rammstein, Marilyn Manson, The Kovenant, Cradle of Filth) hatása köszön vissza és frissül, aktualizálódik a srácok ifjonti energiáinak és sajátos hangjuknak köszönhetően.

Három eddigi korongjukon több slágerré nőtt szerzemény is található, amely az ezekhez passzoló videoklipeknek köszönhetően és látványos élő fellépésekkel kiegészülve csak tovább növelte a Deathstars népszerűségét. Bár tulajdonképpen újító erejű felfedezésről nem beszélhetünk, az kétségtelen, hogy a csapat amellett, hogy a mesterek hagyatékát és a műfaj sablonjait elég ügyesen kihasználja, ráadásul fülbemászó, dögös dalokat is alkot, amiért cserébe megérdemelt a sikerük.

E válogatáson helyet kapott az elmúlt évek termésének java, amely a rövid pályafutáshoz képest még nem is teljes, de köztük van minden egyes olyan kiemelkedő darab, ami csak eszünkbe juthat az együttesről, illetve ami nélkülözhetetlen egy ilyen összefoglalás alkalmával.



Nekem személy szerint mindössze annyi problémám van a Deathstars-szal, hogy hosszú távon kissé egysíkúnak érzem a produkciójukat és itt Whiplasher Bernadotte vokalizálására gondolok elsősorban, továbbá a dalok szinte azonos tempójára; de a valódi probléma inkább az, hogy ez a három stúdiólemez során sem fejlődött tovább, ami ezen a válogatáson figyelhető meg leginkább. Persze érthető, hogy a fiúk ragaszkodnak a már bevált recepthez és ez eddig talán még annyira nem is vészes önismétlés, de azért egy kicsit reménykedek benne, hogy e válogatás egyben e korszak lezárását és egy új kezdetét is jelenti. Ez az elmélet a két új dal hallatán megdőlni látszik, mivel nagyban ezek sem jelentenek újdonságot, tipikus Deathstars slágerek, amelyek a már ismert eszközöket mind felvonultatják.

Egyébként akkor sincs különösebb baj, ha nem képesek, vagy nem akarnak lemezről lemezre úgy megújulni, mint például a példaképként felhozott The Kovenant, hiszen legalább számítani lehet egy megszokott színvonalra tőlük. 

Az együttes tagjai:
Andreas "Whiplasher Bernadotte" Bergh – ének
Jonas "Skinny Disco" Kangur – basszusgitár, háttérvokál
Emil "Nightmare Industries" Nödtveidt – ritmusgitár, billentyűk
Eric "Cat Casino" Bäckman – szólógitár
Oscar "Vice" Leander – dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Death Is Wasted On The Dead
2. Metal
3. Death Dies Hard
4. Blitzkrieg
5. Motherzone
6. Synthetic Generation
7. Tongues
8. Blood Stains Blondes
9. Cyanide
10. New Dead Nation
11. The Mark Of The Gun
12. Chertograd
13. Semi-Automatic
14. Syndrome
15. Play God
16. Opium
 
Diszkográfia:
Synthetic Generation (2002)
Termination Bliss (2006)
Night Electric Night (2009)
The Greatest Hits On Earth (2011) válogatás