Főkép

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Tóth Kinga veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

 

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1 000 000 forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

 

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: a 2016-ban díjazott Bartók Imre, valamint Berta Ádám, Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

 

A díj átadására 2017. április 29-én, szombaton 1900 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett, ünnepléssel egybekötött irodalmi esten kerül sor.

 

 

 

Tóth Kinga (1983, Sárvár)

A Pannon Egyetemen német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán mesterdiplomát szerzett, a Kodolányi János Főiskolán újságíró-lapszerkesztő és német nyelvtanár alapképzést végzett. Kutatási területei: Agresszió Ödön von Horváth drámáiban, agresszió és nyelv, művészeti kommunikáció. Kommunikációs specialista (újságírás, online média, művészet és kommunikáció), a Palócföld és a Roham magazinok lektora, kulturális programszervező. Hang- és vizuális költészettel, kísérleti zenével foglalkozik, a Tóth Kína Hegyfalu frontembere. Elnökségi tagja a József Attila Körnek, tagja a Szépírók Társaságának és a Fiatal Írók Szövetségének és számos más művészeti csoportnak. A könyvhétre várható a Magvető Kiadó gondozásában legújabb könyve, A Holdvilágképűek című grafikákkal és montázsokkal illusztrált kisprózakötet.

 

 

Megjelent könyvei:

ALLMASCHINE (versek) Solitude Akademie, Németország, 2014

ALL MACHINE (versek és grafikák), Magvető Kiadó, 2014

ZSÚR (versek és grafikák) 2013, Prae Kiadó

 

 

 További, publikációk, kiállítások, performanszok:

www.tothkinga.blogspot.de

tothkinahegyfalu.blogspot.de

http://www.akademie-solitude.de/en/fellowship/fellows/kinga-toth~pe3611/

 

Online portfólió:
http://issuu.com/ktportfolio

 

Díjak, ösztöndíjak:

Solitude Ösztöndíj (De) 2013,

Queer Kiadó novellapályázat, I. helyezés (A Holdvilágképűek) 2012

Móricz Zsigmond Ösztöndíj 2014,

AIR rezidenciaprogram (Afr) 2014

Havirov rezidenciaprogram (Cz) Visegrad Project 2014, 2015

Horváth Péter ösztöndíj jelölés 2014