Főkép

„Egy kapcsolat nem azért tart sokáig, mert erre rendeltetett. Azért tart sokáig, mert két ember úgy dönt, hogy megőrzi egymást, küzd egymásért és dolgozik azért, hogy a kapcsolat tényleg működjön.”

 

Fogalmam sincs, ki mondta, de abban egészen biztos vagyok, hogy tudja, miről beszél. És erről rögtön eszembe is jut egy sok-sok évvel ezelőtti beszélgetés, amikor egy fiatal barátunk azt mondta nekünk, nem vagyunk mérvadók párkapcsolati tanácsadás témában, mert a mi kapcsolatunk annyira speciális, hogy olyan úgysincs még egy. Már akkor sem értettük, miért gondolja így, de ráhagytuk. Azóta sok-sok év eltelt, és időről időre szóba kerül baráti társaságban a párkapcsolat témája, és valahogy mindig felmerül, hogy miért is működik olyan jól a mi házasságunk. Bevallom, nem igazán szoktam ezen gondolkodni, hiszen benne élek, de abban egészen biztos vagyok, és ebben a férjem is egyetért velem, hogy egy jól működő párkapcsolatért minden ébren töltött pillanatban tenni kell – mégpedig aktívan.

 

Szerintem Csapody Kinga is így gondolja, ezért találta ki ezt a párkapcsolati kibeszélőkönyvet, ami azon túl, hogy számos, elsőre közhelynek tűnő, de csak annak tűnő dolgot tartalmaz, lehetőséget kínál a pároknak arra, hogy megosszák egymással a problémáikat. Mondjuk én a szóbeli kommunikációban hiszek, mint ahogy ezt is alkalmazzuk itthon, de készséggel elismerem, hogy vannak, akiknek könnyebb írásban, ráadásul az írott szó megmarad, így idővel visszanézhető és értékelhető a változás, vagy éppen a nem-változás.

 

Fontosnak tartom elmondani, hogy a kötet nem a tutit mondja, csupán a maga kedves, közvetlen módján rávilágít a leggyakoribb surlódási felületekre és megfogalmazza az ideális helyzetet, a pároknak pedig lehetőségük van ehhez viszonyítani és értékelni a saját kapcsolatukat. Olvasás közben végig úgy éreztem, hogy ez a könyv rólam/rólunk szól, azokról a helyzetekről, amikben nem egyszer találjuk magukat, amiket átélünk, és amik akár rosszul is alakulhatnának, ha nem tennénk azért, hogy ez ne következhessen be. Ott van benne minden, amivel a párok nap mint nap szembetalálják magukat, minden, ami pokollá teheti a legjobb párkapcsolatot is, ha nem beszélik meg, legyen az bármilyen lényegtelennek tűnő apróság. Hiszen egy jól működő párkapcsolatban semmi sem lényegtelen.

 

Szeretném, ha minél többen elolvasnák és használnák ezt a kibeszélőkönyvet, mert valami olyasmit tesz, amit szerintem egyetlen párkapcsolati tanácsadó sem képes – lehetőséget ad a pároknak arra, hogy minimális külső segítséggel, közösen jöjjenek rá és alkalmazzák a játszmáktól mentes, kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló nyílt, őszinte kommunikációt, ami nélkül ez az egész párkapcsolatosdi egy marék molylepkét sem ér.