Főkép

Sherlock Holmest egyszerűen nem lehet megunni. Amióta Sir Artur Conan Doyle megteremtette őt 1887-ben, állandóan újjászületik, s szerethetőbb, mint valaha. Ahogyan az eredeti történetekből kiderül, a zseniális tanácsadó detektív 1854-ben született, vagyis idén már 161 éves lenne… Ez azonban nem akadályozza abban, hogy tökéletesen kortalanná váljon.

 

Egyszerre vehetünk kézbe róla történeteket és nézhetünk meg filmeket, amelyek a jelenben játszódnak és amelyek a múltban. Filmen például egy év különbséggel indult el az ízig-vérig modern, ma is futó Sherlock minisorozat Benedict Cumberbatch főszereplésével, és a Guy Ritchie újragondolta, mégis teljességgel korabeli Sherlock Holmes-moziszéria Robert Downey Jr.-ral a főszerepben, amelynek talán nemsokára elkészül a harmadik darabja is… De abban az értelemben is kortalan Holmes, hogy ugyanúgy gondolhatunk rá fiatalként, középkorúként vagy épp idős, visszavonult detektívként is, ahogy az idén bemutatott Mr. Holmes című filmben Ian McKellen ábrázolta. Érdekes azonban, hogy míg a mozivásznon és a tévéképernyőn viszonylag kevés olyan történet született, amelyben Sherlock Holmes még ifjú (a leghíresebb közülük talán Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa), olyan könyv és könyvsorozat már jóval több létezik, amelyben a gyerek vagy kamasz Sherlock nyomozásairól van szó. Magyarul is elérhető két ilyen: Andrew Lane angol író Ifjú Sherlock Holmes sorozatának mindeddig három, Alessandro Gatti olasz szerző Sherlock, Lupin és én sorozatának pedig immár öt kötete is napvilágot látott.

 

A Gatti-könyvek „szerzője” a fikció szerint maga Irene Adler, az egyetlen Nő Holmes életében, akivel egyébként egyszer találkozott hosszasabban, amikor kölcsönösen kifogtak egymáson egy bizonyos fénykép ügyében… A gyerekkönyv-sorozatból azonban kiderül, valójában a kamasz Sherlock már gyerekkorában megismerkedett Irene-nal, sőt, egy harmadik barátjuk is akadt a még szintén kamasz, leendő úri betörő és mestertolvaj, Arséne Lupin személyében. A három gyerek olaszul már tíz kötetben nyomoz: ezek közül a magyarul most megjelent ötödik regény különösen izgalmas, mivel Irene végre a nyomára jut születése titkának. Emellett azonban Sherlock, Lupin és Adler kisasszony egy valódi, nemzetközi kémügybe keveredik davosi üdülésük során, amelyet természetesen csak közösen tudnak megoldani…

 

Annak ellenére, hogy talán praktikusabb egy sorozatba nem a sokadik kötetével belekóstolni, ezekre a gyerekkrimikre még mindig igaz, hogy önmagukban is megállnak, teljes szórakozást nyújtanak annak is, aki nem ismeri az előző könyveket. Ráadásul, mint mindig, ezúttal is gyönyörű, hangulatos könyvdíszek, az idegen szavak kiejtési mutatója és korabelinek tűnő, de a történethez kapcsolódó rejtélyes hirdetések teszik még érdekesebbé és szórakoztatóbbá az érdekfeszítő könyvet. Irány tehát a jégkastély: kalandra fel!