Főkép

Minden évben március 22-én ünnepeljük a víz napját, de idén másnap, március 23-án is tiszteleghetünk ez előtt a fontos esszencia előtt. A 2013 tavaszán életre hívott játékos irodalmi esemény, a Booktion! következő alkalmán ugyanis a víz lesz a fő téma, természetesen irodalmi szempontból – kortárs magyar versekben fogjuk kutatni a nyomát...

 

De mi is az a Booktion!... már a neve is sokat elárul, a „book” és az „action” angol szavakból lett megalkotva, és ennek a szellemében is zajlik ez a körülbelül két óra: irodalmi szövegekkel foglalkozunk (lehet az vers, dráma, próza, szépirodalom, sci-fi vagy krimi), de nem passzív befogadóként, hanem aktív, tevékeny és nemegyszer alkotó résztvevőként. Szétszedjük, összerakjuk, továbbírjuk, kibeszéljük, lerajzoljuk, lemozogjuk ezeket a szövegeket, egy vidám hangulatú közösségi élmény keretében. A műfajok, szerzők és stílusok palettája igen széles, terítékre került már például Sherlock Holmes, Asimov, Tolkien, de Esti Kornél, Arany János, Nemes Nagy Ágnes is. Van, hogy egy-egy alkalom nem egy konkrét szerzővel vagy művel foglalkozik, hanem egy-egy gondolatébresztő témát jár körbe  természetesen akkor is elsősorban irodalmi szövegekből kiindulva. A résztvevők elmélkedtek már például arról, hogy mit is jelent nekik az otthon fogalma, vagy éppen az időutazás problematikáját járták körbe.

 

Fontos tudni, hogy a Booktion! alkalmain nem szövegelemzés történik  a művek, részletek inkább egyfajta kiindulópontot jelentenek a kreatív gyakorlatokhoz, illetve az esemény általában legnépszerűbb és legfontosabb részéhez, a beszélgetéshez, melynek során minden résztvevő bátran elmondhatja gondolatait, és akár intellektuális vitába is kezdhet a többiekkel.

A következő alkalom Budapesten, a Medve utcában kerül megrendezésre, március 23-án, 19:00 órakor.

Szervező és moderátor: Rudolf Panka

A téma: a víz napja és kortárs versek.

 

A program ingyenes.

 

Forrás és további infó:

https://www.facebook.com/Booktion/

https://www.facebook.com/events/233464767003769/