Főkép

Héja Domonkos karmester július 3-án és 5-én a Budapesti Nyári Fesztivál egyik kiemelt eseményén vezényli  Goldmark Károly: Sába királynője című operáját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Utána azonban ötéves németországi munkára készül, 2015 szeptemberétől 2020-ig ugyanis a Theater Augsburg fő-zeneigazgatója lesz.

A 2015. szeptember 27-i évadnyitó, amely egyben a magyar karmester augsburgi debütáló előadása is lesz, Zemlinsky: Kandaules király című operája. A klasszikus operai és szimfonikus repertoár mellett kortárs operákat is vezényel majd, a 2015-16-os évadban 40 előadást tart az augsburgi zenekarral.

 

Németországi munkája mellett számos más zenekarhoz kapott meghívást vendégkarmesterként, valamint fesztiválokon is vezényel. Az évadnyitást követően Mallorcán turnézik az augsburgi zenekarral, majd ezt követően Tajpejben, az ottani operaházban dolgozik hat héten át egy bemutatón, Csajkovszkij: Anyegin című operáján.

Az intenzív külföldi munkák mellett nem szakad el a hazai koncerttermektől és a magyar közönségtől sem. Dolgozik a Magyar Állami Operaház előadásain, valamint a Concerto Budapest meghívásának is eleget tesz a 2015-16-os évad során. Természetesen vezényli az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekart, a húsz évvel ezelőtt általa alapított együttest is, amely az ő irányítása alatt nőtte ki magát napjaink egyik legkiválóbb szimfonikus zenekarává.

 

Héja Domonkos 1974-ben született Budapesten zenész családban. Karmesterként és ütőhangszeresként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 1998-ban. Ugyanebben az évben megnyerte a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyét, valamint további két díjat nyert az athéni Mitropoulos Karmesterversenyen. 1993-ban megalapította a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, 2005 és 2011 között Németországban a Chemnitz-i Operaház első karmesteri tisztét töltötte be.

 

A fiatal magyar karmestergeneráció legígéretesebb tagjaként 2003-ban Liszt-Díjat kapott, 2008-ban pedig Gundel-Díjat és Junior Prima Díjat vehetett át. Több rendkívül sikeres CD- és DVD-felvételt is készített. 2011 és 2013 között a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatójaként és vezető karmestereként dolgozott.

Héja Domonkos rendszeresen vezényli a Tokio City Philharmonic Orchestra együttesét, a Kassai Állami Filharmonikus Zenekart, a Berlini Szimfonikus Zenekart, valamint más európai és ázsiai, nemzetközileg eismerert zenekarokat is.

 

Forrás: (http://biromusic.com/muveszek/heja-domonkos/)