Főkép

Négy zenész és egy színművész vállakozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be. Az est a projekt ősbemutatója, és a művészek által nemrég rögzített Kassák-lemez bemutatója is egyben, ahol zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avant-garde dalokat.

 

A projekt különlegessége, hogy Keszég László színművész mellett minden zenész is szólaltat meg verset, ezzel a személyesség, a versek megélése kerül a középpontba.

 

Harcsa Veronika nem először zenésít meg verseket, 2011-es Lámpafény című albumán is szerepelt egy Kassák-feldolgozás, és a projekt ötletgazdájaként a versek zömét ő válogatta. Márkos Albert színházi és filmes zeneszerzőként is ismert, az esten számos megzenésítés hozzá fűződik. Pándi Balázs és Hock Ernő a magyar free jazz meghatározó alakjai. A zenekar összeállítása eklektikus, az általuk megszólaltatott zene illik Kassák feszültséggel teli, ellentmondásos személyiségéhez és a versek sokszínűségéhez, a bennük rejlő érzelmességhez és keménységhez.

 

Közreműködők:

Harcsa Veronika - ének

Keszég László - színművész

Márkos Albert - cselló

Hock Ernő - nagybőgő

Pándi Balázs - dob

 

Harcsa – Keszég – Márkos – Hock – Pándi: Kassák

2014. október 29., szerda 21.00

Opus Jazz Club

 

Forrás: BMC