Főkép

A punkrock egyik legkomolyabb, műfajteremtő együttese, a svéd Refused frontembere, Dennis Lyxzén másik zenekara, az INVSN tavaly jelentette meg első lemezét – bár más nevek alatt már másfél évtizede létezik az együttes. Nagyszabású power pop, klasszikus rock keveredik némi folkos hatással: az INVSN a Sziget-fellépés után egy hónappal visszatér, hogy forró hangulatú klubkoncerten mutassa be, mint is tud Lynxzén, amikor nem dühös punkrockot tol.

 

Azt is mondhatnánk, hogy az INVSN Dennis Lyxzén „érzelmesebb” oldala. A kilencvenes években súlyos, dühös harcore punkjáról elhíresült Refused egykori frontembere a zenekar feloszlása után két projektbe is belevágott: az (International) Noise Conspiracy mellett először szólóprodukcióként, majd együttesként működtette a Lost Patrol Bandet. A klasszikusabb, helyenként himnikus refrénekkel, nagyszabású riffekkel operáló, power popba hajló zene sokakat meglepett, akik a Refused zabolátlanabb zúzdájához szoktak.

 

Eleinte Lyxzén sem akart túl sokat a projekttől, csak 2005 környékén kezdett nemzetközi karrierben gondolkodni – ekkor azonnal névváltoztatásra kényszerült, mert névhasználati vitába keveredett az amerikai Lost Patrollal. Lyxzén Invasionen név alatt svéd nyelvű számokat kezdett írni, és az (International) Noise Conspiracy-ból ismert Sara Almgrennel, illetve jó pár neves svéd zenésszel komplett zenekarrá bővítette a projektet.

 

Aztán tavaly újabb váltás következett: az Invasionent INVSN-re rövidítette, és ismét angol dalokkal próbálkozott. A sikerben bizonyosan szerepe volt a Refused feltámadásának is. De nem csak annak: a nagyszerű kompozíciók, a szintikkel és nagyszabású vokálokkal, dallamos refrénekkel dúsított rockos-folkos power pop dalok sokoldalú, változatos személyiségként mutatják be Lyxzént. Az INVSN szeptemberi klubturnéja 16-án éri el Budapestet, ahol az A38 Hajó remek hangrendszere ideális közeg az INVSN gazdagon strukturált zenéjének.

 

A zenekar tagjai

Dennis Lyxzén: ének

Sara Almgren: basszusgitár, vokál

Anders Steinberg: gitár, billentyűsök

Kajsa Bergstein: gitár, ének

Christina Karlsson: billentyűsök, vokál

Andre Sandström: dob

 

Lemezek

Songs in the Key of Resistance, 1999

Songs About Running Away, 2003

The Lost Patrol Band, 2005

Automatic, 2006

Hela Världen Brinner, 2010

Saker Som Jag Sagt Till Natten, 2011

INVSN, 2013

 

2014. szeptember 16., kedd 20:30

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3600 Ft, elővételben: 3200 Ft. A koncertre 2014. szeptember 12-től a készlet erejéig 100 db kedvezményes, 1000 forintos jegy is váltható a Svéd Nagykövetség jóvoltából. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

 

Forrás és további infó:

http://www.a38.hu/hu/program/invsn-se

http://www.invsnmusic.com/

https://www.facebook.com/invsnmusic

https://soundcloud.com/invsn