Főkép

Számos kiváló animációs filmet köszönhetünk a Ghibli Stúdiónak és atyjának, Mijazaki Hajaónak, de a stúdió bezárásával és az atyja visszavonulásával egy csodálatos korszak zárult le. A Jonebajasi Hiromasa által rendezett rajzfilm, amelyet a 13. Anilogue fesztiválon mutattak be itthon, már a nagymester után, de az ő örökségének szellemében készült. A történet Joan G. Robinson Carnegie-medállal díjazott könyvéből származik, amelyet a rendező adaptált japán környezetbe.

 

Anna, a súlyos asztmával küzdő 12 éves kislány a világot egy mágikus körrel osztja ketté: vannak, akik körön belül élnek – ők a normálisak –, és vannak, akik sehogyan sem tudnak bejutni a körbe, mindig kívül rekednek, még ha fizikailag ott is állnak az előbbi csoportba tartozók mellett. Csak a rajzok, a saját belső világa és az önutálata az, amibe kapaszkodni tud, és amikor nevelőanyja vidékre küldi, hogy ott gyógyuljon a friss levegőn a nevelőanya rokonainál, magával viszi a kirekesztettséget is, mint egy bőröndöt. 

 

Anna ugyanis árva, aki szüleit és nagyanyját is elvesztette még hároméves kora előtt, és ezt sem nekik, sem magának nem képes megbocsátani azóta sem. Amikor a vidéki, elhagyatott villában fényt lát, és megismerkedik egy különös, szőke lánnyal, Marnie-val, az alapvetően bizalmatlan, senki felé nem nyíló gyerek először tapasztalja meg a barátságot. Marnie-ban sorstársra talál, és ahogy apránként megismeri a történetét, úgy tanulja meg lebontani a saját falait, hogy eljusson a megbocsátásig. Marnie-val pedig nincsen minden rendben...

 

A csodaszép tájak, a természet tökéletesen megkomponált rezdülései és a karakterek jellegzetesen ghiblisek, még ha egyértelmű is a rendező saját látásmódja. A festményszerű képek és apró, elharapottnak érződő jelenetek álomszerűvé teszik a történetet, és ez tökéletesen összejátszik Anna bizonytalanságával: Marnie létezik? Vagy csak képzeli? Mikor álmodik? Mikor van ébren?

 

Ugyan Mijazaki Hajao búcsúja, a Szél támad tökéletes volt a legendás mesélőtől, az Amikor Marnie ott volt szintén szép istenhozzád a Ghibli Stúdió stábjának többi részétől, hiszen az elengedésről a jövő felé fordulásról szól.

 

A rajzfilm 2015. november 29-én még megtekinthető az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.