Főkép

Ki ne ismerné a jó „öreg” Ralph Townert (gitár) a magyar jazz rajongók körében? Az Oregon meghatározó formációja sok Zeneakadémián tanuló barátom fantáziáját mozgatta meg a kilencvenes évek közepén, akár mert maguk fedezték fel maguknak, akár szüleik örökségeként. Nekem már akkor úgy tűnt, hogy az Oregon saját, eredeti hangját rendkívül gyorsan konzerválta, és ebből mindenféle tét és izgalmaktól mentes, magas szintű muzsikálás született. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a rajongóik számát nem sikerült gyarapítaniuk, talán sok minden másnak, de most a gitáros Ralph Towner – persze az évek során nem először – önálló produkcióval és azon belül is egy szóló albummal jelentkezett, méghozzá nem is akármilyennel.

 

Szinte tapintható, csak úgy süt a korong hangulatából, hogy Towner egy nagyon átgondolt és kimunkált anyagot állított össze. Nem egyszerűen fogta a hat- és tizenkéthúros gitárjait, hogy improvizáljon, hanem jól formált, saját kompozícióit a címadó „My Foolish Heart” standard köré rendezve izgalmas programot alkotott. Megmutatja, hogy mit gondol most, 2017-ben – valójában a felvételek 2016 februárjában készültek – hetvenhat évesen a szóló gitár műfajáról, és az eredmény a végletekig letisztult, mégis roppant dinamikus, élvezetes és nagyon derűs gitárjáték, amelyet jó újra és újra meghallgatni.

 

A lemez első öt kompozíciója mind hathúros gitáron szólal meg, és Towner valami egészen elképesztő komplexitású, mégis végtelen könnyedséget sugárzó, igazi mesterhez illő játékkal nyűgöz le minket. Bár mindvégig jól felismerhető egyedi hangja, nem unalomig ismételt megoldásokat választ, csak úgy ropognak az akkord variációkba bújtatott polifóniák egészen laza kezei alatt, a nagyszerűen bemikrofonozott gitárok pedig olyan hatást keltenek, mintha szinte húronként vették volna fel és keverték volna ki a létrejött muzsikát. Gyönyörű felvételeket kapunk, a szokásos, magas minőségű csomagolásban, és a borús hangulatú, fekete-fehér borítók helyett, mindezt színesben. Ez pedig olyan pluszt nyújt a Spotify világában, ami valódi exkluzivitást kölcsönöz az ECM kiadványoknak: egyrészt mert az ECM kiadványok a Spotify-on nem elérhetőek, másrészt pedig a csomagolás mindig is hozzáadott esztétikai értéket képviselt és fog képviselni a digitális kiadványokhoz képest.

 

Az ECM pedig roppant szerencsésnek mondhatja magát, hogy olyan jelentős gitárosok lemezeinek sorát jelenthette meg a múltban Towner mellett, mint Pat Metheny, a jelenben pedig ezt a hagyományt olyan frissen igazolt művészek folytatják az „öregek” mellett, mint Snétberger Ferenc – akinek új trió korongja, a Titok is hamarosan kiadásra kerül –, Pablo Márquez vagy éppen Boros Zsófia. És mindaddig, amíg ilyen nagyszerű nagylemezeket adnak ki, mint amilyennel most Ralph Towner ajándékozott meg minket, a kiadó kontinuitása ugyanúgy biztosított, mint ahogy a mi örömünk.

 

Előadó:

Ralph Towner – hat- és tizenkéthúros gitár

 

Elhangzó szerzemények:

1. Pilgrim

2. I’ll Sing To You

3. Saunter

4. My Foolish Heart

5. Dolomiti Dance

6. Clarion Call

7. Two Poets

8. Shard

9. Ubi Sunt

10. Biding Time

11. Blue As In Bley

12. Rewind