Főkép



Mi késztethet egy több mint négy évtizedes előadói tapasztalattal és impresszív diszkográfiával rendelkező gitárost arra, hogy egy csupa feldolgozásból álló albumot adjon ki?
Talán az ihlet fogyott el, avagy nem voltak kellően kelendőek a korábbi albumok, és most a jól ismert vendégművészekkel próbálna a kiadó jobb eladásokat generálni? (Hiszen minden számot más-más hírességgel együtt rögzített lemezre Carlos Santana és együttese.

Egyik válasz sem állja meg a helyét, hiszen 1996-ban nem kisebb egyéniség, mint a neoklasszikus metal ünnepelt alakja, Yngwie Malmsteen adott ki hasonló, kizárólag mások szerzeményeiből álló gyűjteményt Inspiration címmel, Santana utolsó három albuma közül kettő ugyanakkor egyenesen a sikerlisták élére került; mi több, a két szóban forgó kiadvány, a Supernatural és a Shaman többszörös platinalemez lett az Egyesült Államokban. (Igaz az All That I Am valóban nem tudta megismételni az előző két lemez elsöprő sikerét.)

A megoldás sokkal kézenfekvőbb. Carlos Santana és Clive Davis, a Sony Music kreatív főigazgatója elhatározták, hogy átfogó koncepció mentén készítenek új albumot, amihez rendkívüli, enciklopédikus tudásukat összeadva válogattak minden idők szerintük legfontosabb gitárközpontú dalaiból, hogy a meghívott társelőadókkal újszerű karaktert adjanak a régi daloknak.

Az eredmény a már-már abszolút hűség és a felismerhetetlenség szélsőségei között mozog. Amíg a Soundgarden és az Audioslave hangjával, Chris Cornell-lel közösen újragondolt „Whole Lotta Love” mintha a Led Zeppelin eredetijével egyenértékű, pontos másolat lenne, addig a „Back In Black”-ről képtelenség lenne megmondani, mi köze egyáltalán az AC/CD dalához – már amennyiben ténylegesen az ausztrál hard rockerek szerzeményét hallhatjuk a lemezen, s nem valamiféle buta rap-katyvaszt, aminek tűnik. A „Smoke On The Water” átdolgozásával pedig felesleges kísérletezni; az úgy volt tökéletes, ahogy a Deep Purple megalkotta és lemezre vette.

Ugyanakkor hallhatunk hihetetlenül eltalált, az eredetihez valóban sokat hozzátevő feldolgozásokat is. A George Harrisonnak tisztelgő „While My Guitar Gently Weeps” hátborzongatón gyönyörű, s mind Yo-Yo Ma csellójátéka, mind India.Arie éneke rengeteget hozzátesz e kissé reggae-s értelmezés rendkívüli szépségéhez, a Def Leppard egykori Billboard slágerlista-vezető dala, a „Photograph” pedig elsodró lendületével ragad magával.
 

Különös és felemelő a két woodstocki legenda, Carlos Santana és Joe Cocker találkozása egy harmadik Woodstock-hős, Jimi Hendrix „Little Wing”-jében, ahogy megkapó és egyben jelképértékű Ray Manzarek közreműködése is a Doors „Riders On The Storm”-jában, melyet Chester Bennington, a Linkin Park énekese szólaltat meg velük közösen.
A kiemelkedő dalok között említhetem még a „Sunshine Of Your Love” című Cream-sláger újraértelmezését is, amely valóban napsugaras boldogsággal tölt el bárkit, aki érzékeny az efféle zenékre.

Hogy mennyire sikeres az alapkoncepció, azt hiszem, egyéni ízléstől függ. Az album alapvetően átgondolt anyag, a zenészek és a vendégelőadók egészen kiválóak, minden egyes szám eredetije valódi klasszikus, és többnyire az átdolgozások is méltóra sikerültek.
Santana ugyanolyan jól gitározik, mint bármikor, legfeljebb a feldolgozásokat eleve nem kedvelők fanyaloghatnak, ám senkinek nem kötelező meghallgatni a lemezt. Bár szerintem egy próbát mindenkinek megér.

Az együttes tagjai:
Carlos Santana – szólógitár
Dennis Chambers – dob
Benny Rietveld – basszusgitár
Karl Perrazo – timbales
Tommy Anthony – ritmusgitár
Freddie Ravel – billentyűs hangszerek
Andy Vargas – vokál
Raul Rekow – konga
Bill Ortiz – trombita
Jeff Cressman – harsona 

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Whole Lotta Love (feat. Chris Cornell)
2. Can’t You Hear Me Knocking (feat. Scott Weiland)
3. Sunshine Of Your Love (feat. Rob Thomas)
4. While My Guitar Gently Weeps (feat. India.Arie & Yo-Yo Ma)
5. Photograph (feat. Chris Daughtry)
6. Back In Black (feat. NAS)
7. Riders On The Storm (feat. Chester Bennington & Ray Manzarek)
8. Smoke On The Water (feat. Jacoby Shaddix)
9. Dance The Night Away (feat. Pat Monahan)
10. Bang A Gong (feat. Gavin Rossdale)
11. Little Wing (feat. Joe Cocker)
12. I Ain’t Superstitious (feat. Jonny Lang)

Diszkográfia:
Santana (1969)
Abraxas (1970)
Santana III (1971)
Caravanserai (1972)
Love Devotion Surrender (1973)
Welcome (1973)
Illuminations (1974)
Borboletta (1974)
Amigos (1976)
Festival (1977)
Moonflower (1977)
Inner Secrets (1978)
Oneness – Silver Dreams Golden Reality (1979)
Marathon (1979)
The Swing Of Delight (1980)
Zebop! (1981)
Shango (1982)
Havana Moon (1983)
Beyond Appearances (1985)
Freedom (1987)
Blues For Salvador (1987)
Spirits Dancing In The Flesh (1990)
Milagro (1992)
Santana Brothers (1994)
Supernatural (1999)
Shaman (2002)
All That I Am (2005)
Guitar Heaven (2010)