Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

11.21. Olivér napja

16. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY ÉS FESZTIVÁL

2017. április 9.Az Interkultur Hungária NKft. és a MÜPA 2017. április 9-12. között tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált. A rendezvény 1988 óta csábítja Budapestre a hazai és nemzetközi kórusvilág énekkarait. Az idei találkozón 15 ország 35 kórusa, több mint ezer énekessel vesz részt. A húsz hazai énekkar mellett számos európai országból jönnek együttesek.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny a nemzetközi kórusvilágban 1988 óta hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Sok magyarországi, valamint határainkon túl élő magyar ajkú énekkar számára a szakmailag elérhető és anyagilag még vállalható nemzetközi megmérettetés gyakorlatilag egyetlen lehetőségét jelenti.
A budapesti verseny a magyar kórusmozgalom legfontosabb hagyományává vált, a magyar zenei életben betöltött hiánypótló funkcióját sokszorosan bizonyította, és ezért két évtizede folyamatosan élvezi a kulturális tárca támogatását.
A fesztivál-programban hangsúlyos szerepet kapnak a konzultációk, a minősítő hangversenyek, a személyes szakmai tanácsadás, illetve a barátság koncertek, melyek legfőbb célja, hogy az énekesek, kórusok megismerjék egymást és egymás kultúráját.

A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen az énekkarok bírálatát a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató zsűri végzi. Az InChoral értékelési rendszer a három évtizedes tapasztalaton, számos nemzetközi kóruszenei szakember véleményén és tanácsán alapul. A szisztéma célja, hogy a kórusoknak áttekinthető, részletes visszajelzést adjon munkájukról és teljesítményükről, mely segíti őket fejlődésükben és további munkájukban.

A hagyományos kategóriák mellett a Musica Sacra és a Jazz, Pop, Modern kategóriában is összevethetik erejüket a kórusok. A kategóriaversenyek a BMC Zenepalotában kerülnek megrendezésre.

Újdonságként idén lehetőség lesz a Nyitó- és Záróhangversenyen való közreműködésre is. Április 9-én, a Nyitókoncerten J.S. Bach: János Passiója szcenikus előadásának koráljaiban énekelhetnek az arra jelentkező kórusok.
Április 12-én, a Záróhangversenyen először a kategórianyertes énekkarok Nagydíjas Versenyére kerül sor, majd a koncert második részében Carl Orff: Carmina burana című művének előadásában vehetnek részt a kórusok vállalkozó tagjai.
Mindkét hangversenynek a MÜPA ad otthont, kiváló énekes szólisták, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, vezényel a rendezvény művészeti vezetője, Hollerung Gábor Liszt-díjas, Érdemes Művész karmester.

Várunk szeretettel mindenkit április 9-12-ig a kóruszene ünnepén, Budapest nevezetes koncerttermeiben!

A Kórusverseny támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NKA.

BELLATOR BUDAPEST 2017 - A küzdősportgála

2017. április 14.Az amerikai BELLATOR rendezvénysorozat Firenze, Torino, Belfast és London után 2017. április 14-én Budapestre, a Papp László Budapest Sportarénába látogat. A világszínvonalú hibrid küzdősport gála itthon is rendkívüli nézettséggel büszkélkedik az RTL Spike TV csatorna jóvoltából.

A rendezvényen MMA és kick-box mérkőzések lesznek, utóbbi főmérkőzésén a magyar Laszák Zoltán védheti meg a tavaly elnyert világbajnoki címét egy visszavágó meccsen a francia Karim Ghajji ellen. Laszák előző szeptemberben pontozással győzött a Bellator TEK Gálán a francia fiú ellen, aki rögtön visszavágót követelt. Eljött hát az idő, hogy Zoli megmutassa, nem csak a szerencsén múlt a győzelme. Azonban nem Laszák lesz az este egyetlen hazai versenyzője: a gála egyik csúcspontja lehet ugyanis Görbics Gábor és a kanadai Gabriel Varga küzdelme is. Gabriel Varga kétszer is a világ legjobbjának bizonyult már a sportágban, Görbics Gábor pedig kétszázhuszonkétszer a legkeményebbnek. „Görbe” amúgy amellett, hogy a kick-box fáradhatatlan harcosa, a thai bokszban is otthonosan mozog, és az MMA-ba is belekóstolt már.
Ugyancsak magyar színekben lép a szorítóba Győrfi Csaba is, a nagy veterán, aki a műfaj leglátványosabb harcosával, Raymond Daniels-szel száll szembe. Azzal az amerikaival, akinek KO-ja, tavaly az évszázad kiütése címet nyerte el – a manapság inkább edzőként tevékenykedő Győrfinek csakis egy ekkora ellenfél lehet elég motiváció ahhoz, hogy újra a ringben lássuk. A sornak azonban itt még koránt sincs vége: a küzdőtérre érkezik a középsúly egyik legnagyobbja, Joe Schilling is, aki Alexander Negrea-val csap össze, valamint itt lesz a legjobb női thai bokszoló, a pehelysúlyú Jorina Baars, aki Irene Martins-t húzta a kalapból. Végül pedig a földharc szerelmesei sem maradnak látnivaló nélkül: az MMA elsőszámú magyar reménysége, Borics Ádám a tavalyi rendezvényen, a kínai-magyar csapatversenyen legyőzte Teng Lige-t, idén pedig egy amerikai harcos, Anthony „Pretty Boy” Taylor ellen bizonyíthat.

A Bellator a színvonalas mérkőzései mellett arról is híres, hogy a gálát övező programok során is tenyerén hordozza a rajongókat. Idén áprilisban az MMA első igazi legendáját, Royce Gracie-t hozzák el, aki nélkül ma egészen máshogy festene a ketrecharc. Gracie volt az a vézna, langaléta fiú, aki az első UFC-gálán, 1993 novemberében pusztán a brazil jiu-jitsuját használva izomkolosszusok egész sorát kényszerítette feladásra, bemutatva a nagyközönségnek a lágy művészetet, és ráébresztve az MMA harcosokat arra, hogy muszáj kitanulniuk a földharcot is, ha érvényesülni akarnak a kevert szabályrendszerben. Gracie ma már a Bellator kötelékébe tartozik, és a TDMG Store-ban fogadja majd a rajongókat, illetve edzést tart a TEK állományának a Terrorelhárítási Központ épületében

MMA mérkőzések:
Eduardo Dantas (c) vs. Leandro Higo
Daniel Weichel vs. John Teixeira
Borics Ádám vs. Anthony Taylor
Lena Ovchynnikova vs. Helen Harper
Brian Moore vs. Ludovit Klein

Kick-box mérkőzések:
Laszák Zoltan (c) vs. Karim Ghajji
Gabriel Varga vs. Görbics Gábor
Joe Schilling vs. Alexander Negrea
Jorina Baars vs. Irene Martins
Raymond Daniels vs. Győrfi Csaba


Belépők kaphatóak a Broadway Jegyiroda hálózatában és a helyszínen.

További információ:
www.K-1.hu
www.facebook.com/k1.hungary
www.brodway.hu

Lackfi János és a Kaláka közös családi koncertje

2017. április 9.A közkedvelt kortárs költő, Lackfi János és a Kaláka zenekar közös családi koncertet ad a Költészet Napja alkalmából, április 9-én a MOMkultban. Ezen a vidám délutánon régi és új versekkel, zenékkel, többek között a nemrég megjelent Lackfi-Kaláka kiadvány, a Kutyából szalonna című lemez dalaival hangolódhatunk a magyar versek nevezetes napjára.

 

A Kutyából szalonna című közös album a Kaláka zenéje és Lackfi János szövegei segítségével teszi otthonosabbá, jártasabbá a gyermekközönséget a magyar nyelv egy különös tartományában. A szólások izgalmas világában kalandozhatunk ezekkel a dalokkal úgy, hogy közben látszólag semmi mást nem tesz a lemez, mint igen magas zenei-költői színvonalon szórakoztat. Ezek a szerzemények ugyanis távolról sem nyelvtani példák illusztrációi, sokkal inkább egy vásott gyermek látleletei a felnőtt társadalomról és az iskola univerzumáról. A gyerkőc pedig hajlamos arra, hogy dacoljon a felnőttvilág diktálta értelmetlen törvényekkel, és a végsőkig keresse az igazságot a beszédbeli automatizmusok mögött. Ha azt mondjuk, "a fagyi visszanyal", ez egész logikai dominósort indít el, hiszen e logika szerint a halnak le kellene ütnie a hentest, a hónak ellapátolnia a hómunkást, és a dalnak írni az énekest.

 

Az angol abszurd humor egyre nagyobb teret hódít hazánkban is, ami nem csoda, hiszen életszemlélete összetalálkozik a hajdani magyar deákpoézis agyafúrtságával, a "száraz tónak nedves partján" kuruttyoló döglött békákkal, vagy az "ólomból öntött csízzel", mely régi magyar vándornóta szerint ül egy meggyfa ágán. A szólások képszerűsége olykor már eleve szürreális látványokat villant, hiszen kinek lenne "füle botja", "csillagszeme", vagy vajon ki lenne képes "kesztyűbe dudálni", s minek is tenné ezt. A nonszensz fordított univerzuma világít rá az emberi szokások abszurd viszonylagosságára, és miközben mindent a feje tetejére állít, létrehoz egy hihetetlenül otthonos világot is, hiszen az efféle képtelenségek adják sokszor a köznapi humor sava-borsát. Vannak olyan szólások, amelyekhez magyarázat is tartozik, hiszen bármilyen kedélyesen is hangzik, hogy "pénz számolva, asszony verve jó", a mondás tanulsága több mint ijesztő. Ugyanígy a "jobb félni, mint megijedni" igazsága is relatív, ha abból indulunk ki, hogy az ijedtség gyorsan múlik, a félelem pedig hosszan kitart. A mondások értelmezőjének pedig szíve joga úgy kicsavarni a mondandót, ahogy csak kedve tartja, így aztán a hagyomány igazsága elsősorban az értelmező - jelen esetben Lackfi és a Kaláka – jóakaratán múlik.

 

A Kutyából szalonna című korong tehát egyfajta használati utasítás érdekes nyelvi hagyományainkhoz, ám nem patetikus tanító bácsiként papol, hanem a már említett, vásott, eleven diákszemen keresztül keresi az igazat, a felnőtt társadalom helytálló értékeit, a kötelező iskolai ünnepély cicomás díszletei mögött. A szólások, közmondások megkövült bölcsességének megelevenítésében a játékos ritmusok, rímek mellett nagy segítség a Kaláka muzsikája, mely a folklór-hagyományra és Kodály tanítására épülve, a világzene tágas horizontját végigfutva, a jazz, a blues, valamint a sanzon életteliségét felhasználva humoros és ábrándos dalokká avatja majd Lackfi János szövegeit.

 

 

További információ:

www.momkult.hu

www.kalakazenebolt.hu

 

Pastorale bérlet III. Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere

2017. április 9.Zuglói Filharmónia - Pastorale bérlet III.
Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere
Főszerepben: Devich Gergely
2017. április 8-9. (szombat-vasárnap), 16.00, Pesti Vigadó

Folytatódnak a Zuglói Filharmónia népszerű koncertsorozata, a Pastorale bérlet eseményei. Áprilisi programjukkal kettős portrét rajzolnak meg: a vonós hangszercsalád egyik tagja, a cselló, valamint e hangszer ifjú virtuóz mestere, Devich Gergely portréját.
A kivételes tehetségű, ragyogó hangszeres képességekkel és csodálatos muzikalitással megáldott, 18 esztendős művész muzsikus családba született: édesanyja és nagyapja is kiváló előadóművészek. Hangszerén nyolcévesen kezdett játszani a Szent István Király Zeneiskolában, egy nagyszerű tanárnőnél: Antók Zsuzsannánál. Később a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségeket nevelő osztályában ugyancsak legendás mesterhez, Mező Lászlóhoz került. Tízéves korától sorra nyeri a hazai és nemzetközi versenydíjakat, és egyre rangosabb helyeken lép fel. 2014-ben ő képviselte Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén, elnyerve a harmadik díjat, az addigi legjobb magyar helyezést. Ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima díjat.
Devich Gergely ezen a hangversenyen fellép szólóban, édesanyja zongorakíséretével, kamarapartnereivel különböző felállásban (zongorás trióban és vonósnégyesben) és versenymű szólistájaként zenekarral egyaránt.
A sokoldalúságát nagyszerűen megmutató program során játszik barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi kompozíciókat, olyan műveket, melyek nagy elmélyülést, és olyanokat, amelyek káprázatos virtuozitást igényelnek.
Az előadás a közönség számára néhány meglepetést is tartogat…

A műsor:
Kodály Zoltán: Lírikus románc
J. S. Bach: D-dúr szvit BWV 1012 – Courante
J. Haydn: B-dúr („Napfelkelte”) vonósnégyes Op. 76 No. 4 – III. tétel: Menüett. Allegro
F. Schubert: B-dúr trió Op. 99 – IV. tétel: Rondo. Allegro vivace
C. A. Debussy: d-moll szonáta – II. tétel: Sérénade, III. tétel: Finale
K. Davidov: A szökőkútnál
A. Vivaldi: g-moll concerto két csellóra, vonósokra és continuóra – II. tétel: Largo, III. tétel: Allegro
G. Fauré: Elégia
C. Saint-Saëns: Az állatok farsangja – A hattyú
Koreográfia: Mihail Fokin
A. Dvořák: h-moll csellóverseny Op. 104 – I. tétel: Allegro

Közreműködik
Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Záborszky Kálmán
Műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

Örökség - koncert a RockHázban!

2017. április 8.Április második hétvégéjén, szombaton a Kormorán egykori tagjaiból született Örökség zenekar lesz a RockHáz vendége.

A Magyar Örökség Díjas Kormorán zenekar tagjai 2011 januárjában létrehoztak egy új formációt, amelynek neve: ÖRÖKSÉG. Repertoárjuk a Kormorán nagy sikerű dalaira, az általunk jegyzett régen hallott slágerekre - amit az elmúlt években a közönség megszeretett - valamint az új szerzeményeikre is épül. "Járjuk tovább az utunkat és énekeljük a dalainkat. Továbbvisszük azt az örökséget, ami a tarsolyunkban összegyűlt, megőrizve a Kormorán elmúlt években felvállalt eszmeiségét, megkedvelt hangzásvilágát, kiegészítve a saját gondolatainkkal és zenei ötleteinkkel. Szeretünk zenélni a zene öröméért, énekelni azért, hogy a szívünkben, lelkünkben megszülető gondolatokat üzenetként nyújthassuk át a közönségnek. Tesszük ezt azért, hogy az emberek, jól érezzék magukat, feltöltődjenek a zene hangjaival, energiájával, és az előadók szeretetével, odaadásával."- így ajánlja magát ez a különleges együttes.

S, hogy miért Örökség lett a név?

ÖRÖKSÉG mert, Magyar Örökség díjat kapott zenészek alkotják
ÖRÖKSÉG mert, a Kárpát-medencei magyar népzenei örökséget tűzte zászlajára
ÖRÖKSÉG mert, archaikus zenei gyökerekből építkezik,régi hagyományokat képvisel
ÖRÖKSÉG mert, megőrzi a Kormorán zenekar szellemiségét, gondolatait

A budakalászi RockHáz színpadára április 8-án érkezik a csapat. A koncerten vendégzenekar a Pannónikum lesz.

További információ:
www.koskarolymh.hu
https://www.facebook.com/kkmhrockhaz/?fref=ts

Pastorale bérlet III. Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere

2017. április 8.Zuglói Filharmónia - Pastorale bérlet III.
Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere
Főszerepben: Devich Gergely
2017. április 8-9. (szombat-vasárnap), 16.00, Pesti Vigadó

Folytatódnak a Zuglói Filharmónia népszerű koncertsorozata, a Pastorale bérlet eseményei. Áprilisi programjukkal kettős portrét rajzolnak meg: a vonós hangszercsalád egyik tagja, a cselló, valamint e hangszer ifjú virtuóz mestere, Devich Gergely portréját.
A kivételes tehetségű, ragyogó hangszeres képességekkel és csodálatos muzikalitással megáldott, 18 esztendős művész muzsikus családba született: édesanyja és nagyapja is kiváló előadóművészek. Hangszerén nyolcévesen kezdett játszani a Szent István Király Zeneiskolában, egy nagyszerű tanárnőnél: Antók Zsuzsannánál. Később a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségeket nevelő osztályában ugyancsak legendás mesterhez, Mező Lászlóhoz került. Tízéves korától sorra nyeri a hazai és nemzetközi versenydíjakat, és egyre rangosabb helyeken lép fel. 2014-ben ő képviselte Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén, elnyerve a harmadik díjat, az addigi legjobb magyar helyezést. Ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima díjat.
Devich Gergely ezen a hangversenyen fellép szólóban, édesanyja zongorakíséretével, kamarapartnereivel különböző felállásban (zongorás trióban és vonósnégyesben) és versenymű szólistájaként zenekarral egyaránt.
A sokoldalúságát nagyszerűen megmutató program során játszik barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi kompozíciókat, olyan műveket, melyek nagy elmélyülést, és olyanokat, amelyek káprázatos virtuozitást igényelnek.
Az előadás a közönség számára néhány meglepetést is tartogat…

A műsor:
Kodály Zoltán: Lírikus románc
J. S. Bach: D-dúr szvit BWV 1012 – Courante
J. Haydn: B-dúr („Napfelkelte”) vonósnégyes Op. 76 No. 4 – III. tétel: Menüett. Allegro
F. Schubert: B-dúr trió Op. 99 – IV. tétel: Rondo. Allegro vivace
C. A. Debussy: d-moll szonáta – II. tétel: Sérénade, III. tétel: Finale
K. Davidov: A szökőkútnál
A. Vivaldi: g-moll concerto két csellóra, vonósokra és continuóra – II. tétel: Largo, III. tétel: Allegro
G. Fauré: Elégia
C. Saint-Saëns: Az állatok farsangja – A hattyú
Koreográfia: Mihail Fokin
A. Dvořák: h-moll csellóverseny Op. 104 – I. tétel: Allegro

Közreműködik
Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Záborszky Kálmán
Műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!