Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

11.21. Olivér napja

Gyerek /Kor/Kép - Gyermek a magyar képzőművészetben - új kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban

2017. február 19.
A kiállítás megtekinthető:
2016. október 12 - 2017. február 19.

 

A magyar képzőművészet rendkívül gazdag szebbnél szebb gyermekábrázolásokban. Ennek ellenére utoljára 1940-ben volt olyan tárlat, amely a gyermek hazai ábrázolásait mutatta be. A kiállítás tehát hiánypótló vállalkozás, amely az ezredforduló korszerű szempontrendszere mentén dolgozza fel a témát.

Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő, jövő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló pozitív fogalmak sorát társítjuk. Kiállításunk annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. Több évszázad távlatában nyilvánvalóvá válik, hogy a gyermek fogalma, a gyermekkor megítélése történetileg változó. Az ördögi (dionüszoszi) gyermektől a romlatlan (apollói) gyermekig széles spektrumon mozog a megítélése. Hol felmagasztalták, az ember eszményi állapotaként tekintettek rá, hol pedig tökéletlen felnőttként bántak vele, akit szakadatlanul nevelni kell ahhoz, hogy a társadalom hasznos polgárává váljon. A képzőművészet érzékeny szenzorként követi ezeket a változásokat: láthatóvá teszi a szülői kötődés erősödését, az érzelmek felvállalását, a modern, azaz kis család megszületését.

Az itt kiállított művek létrejötte során felnőttek „tartották kézben az ecsetet”: az ábrázolások természetesen a felnőttek szempontjából beszélnek a gyerekekről. Mai napig felnőttek írják történetüket, elemzik társadalmi helyzetüket. Így a gyermekportrékon jellemzően az a kép jelenik meg, ahogy a felnőttek kívánják látni csemetéiket. Ők választanak számukra ruhát, játékot, pózt, hogy megfelelőképp lányos lányok és fiús fiúk lépjenek a közönség elé. A festőileg briliáns gyermekportrék nem árulkodnak a modell állás gyötrelmesen unalmas és fárasztó procedúrájáról. A gyerekkorról alkotott képek ösztönösen is a felnőttek saját gyerekségét, vágyálmait, nosztalgiáját tükrözik.

A felnőttvilág az idealizálás mellett előszeretettel moralizál is gyermek témájú zsánerképein. Formát ad a jó gyereknek, intő példaként mutatja meg a rossz gyerek büntetését, és a mintaszerűen jó iskolás, erkölcsös gyermek alakját. Emellett gyakorta használja a gyermek alakját politikai és üzleti céljaira, hiszen a gyermeki kiszolgáltatottság hamarabb vált ki együttérzést, s így fokozza a szegénység vagy háborús pusztítás drámaiságát. Ahogy kívánatosabbá és kelendőbbé teszi az eladni kívánt termékeket is.

Kiállításunk négy évszázad távlatában több mint 200 művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videó-munkák a 17. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, játékról, iskoláról, szegénységről, háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. Szándékunk szerint mindez változatosan tükrözi azt a gazdagságot és kvalitást, magas színvonalat, amely a magyar képzőművészet gyermekképét jellemzi.

Kiállításunk a Budapesti Történeti Múzeum és a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös programja.

A kiállítás terében interaktív szigetek várják a gyerekeket, akik ezeken a pontokon valamely aktív tevékenység által értelmezhetik, „építhetik fel” saját családjukat, lakóterüket, illetve kipróbálhatják, hogy milyen rózsaszínben látni a világot, s a képeket.


Több családi, illetve gyerekprogram sorakozik fel a kiállítás mellé:

1. Gyerekek a Holdon
Családi délelőtt a Gyerek/Kor/Kép kiállításon
2016. október 29. szombat 11-13 óráig
A programra érkező családokkal egy képzeletbeli utazást teszünk a Holdra. A kiállításon szereplő képek megfigyelése közben rajzolunk, ragasztunk és maketteket készítünk.
A foglalkozást Krasznahorkai Ágnes és Szabics Ágnes vezeti.
Korosztály: 4-10 évesek

2.Gyere velünk múzeumba! Mini-tábor az őszi szünetben
2016. november 3. és 4., 8.00 – 16.00 (a két nap programja különböző)
Egész napos program/mini-tábor 8-12 éves alkotni szerető, képzőművészet iránt érdeklődő gyerekeknek. A kiállításhoz kapcsolódóan drámajáték és alkotó programok váltják egymást a nap folyamán.
Mivel játszottak, mit viseltek a gyerekek régen és ma? A családi hierarchia, szegények, gazdagok, iskola, tanulás, önállóság és ehhez kapcsolódó kérdések merülnek fel a művekhez kapcsolódó játékok és alkotó folyamatok során.
A gyermekek életmódja és a róluk alkotott fogalmak gyökeres átalakuláson mentek keresztül az elmúlt két évszázadban. Milyen a gyermekképmás? Más, mint amilyeneket a felnőttekről készítettek? Mások a lányok és a fiúk ábrázolásai? A gyerekek változó helye a családban, a társadalomban. Szegények és gazdagok, fiúk és lányok, miben különböznek?

Együttműködő Partnereink:
Café Budapest Művészeti Fesztivál, Kedd Animációs Stúdió, Csodák palotája, Pszichoforyou.hu

JETHRO TULL performed by Ian Anderson - Budapesten!

2017. február 18.A Livesounds bemutatja:
JETHRO TULL performed by Ian Anderson
2017. február 18. (szombat), 20.00, Budapest Kongresszusi Központ

Jethro Tull: látványos best of programmal tér vissza Ian Anderson


Egy új best of programmal tér vissza 2017-ben Budapestre Ian Anderson és a Jethro Tull. A két részes, két órás koncertre február 18-án a Jethro Tull klasszikusok kiváló minőségű videó vetítésekkel egészülnek ki, és egyes esetekben új hangszereléssel kerülnek előadásra a Kongresszusi Központban.

Ian Anderson az elmúlt években is aktívan gondozta a Jethro Tull örökségét. A Thick As A Brick második részének, valamit a Homo Erraticus című új lemezének kiadása után idén a korábbi klasszikus Tull lemezekkel foglalkozott, hogy a zenegyűjtők számára vonzó és emlékezetes körítésben tehesse ismét közzé ezeket a felvételeket.

Az Aqualung lemez 5 évvel ezelőtt megjelent 40 éves jubileumi változata most egy 2 CD-t és 2 DVD-t tartalmazó könyv formájában jelent meg ismét, amelyen az első CD a Steven Wilson által nemrég újrakevert eredeti albumot tartalmazza, a második pedig 1970-ben és ’71-ben rögzített további felvételeket. A két DVD-n 5.1-es hangrendszerben hallhatunk különböző mixeket, feldolgozásokat, valamint az Aqualong és a Life Is A Long Song lemezek eredeti, újrakeverés nélküli analóg változatainak átvételét. Mindezt egy 80 oldalas, könyv formátumú borítóban kapjuk kézhez.

Eközben elkészült a zenekar második, Stand Up című albumának felújított változata is: a The Elevated Edition alcímet kapó kiadvány egy 2 CD-ből és 1 DVD-ből álló csomag részeként jelenik meg újra november közepén. A Stand Up anno egy korai fordulópont volt a Jethro Tull életében, hiszen ekkor csatlakozott Martin Barre gitáros, és ekkor jelentek meg először Ian Anderson folk-rock zenei hatásai a zenekar addig inkább blues alapokra építkező zenéjében. Az 1969 nyarán megjelent stúdióalbum hamar a brit lemezeladási listák élére tört, az Egyesült Államokban pedig aranylemez minősítést érdemelt ki.

Az újra kiadott változatban az eredeti album bónusz dalokkal jelenik meg, 5.1-es hangrendszerben újrakeverve Steven Wilson által, de emellett az eredeti sztereo és mono felvételek is rákerülnek a lemezekre. A kiadvány tartalmazza majd egy 1969 januárjában, Stockholmban rögzített koncert videó felvételét is, ahol a zenekar Jimi Hendrix előtt játszott. A kiadványnak egy 112 oldalból álló, könyvformátumú borító ad keretet, mely ritka és eddig publikálatlan fotók felvonultatása mellett bemutatja az album részletes történetét, valamint Ian Anderson megjegyzéseit az egyes dalokhoz.

Ez volt az első olyan lemez, ahol Anderson felügyelte a dalszerzési és szövegírói munkálatokat, aminek eredményeként egy sokszínű lemez született, melyet egy nemrég adott interjúban Anderson a legkedvesebb Jethro Tull albumaként jellemzett: „Ez volt az első saját lemezem, amely igazán eredeti zenét tartalmazott, különleges helye van a szívemben.” A zenekar egyedülálló karriert futott az időközben eltelt több mint 40 évben: összesen több mint 30 nagylemezt, koncertfelvételt és válogatás albumot adtak ki, melyekből több mint 50 millió példányt adtak el.

A kiadványok mellett az élő koncertek sem állnak le: Ian Anderson több különböző programmal is járja a világot. Budapestre 2017. február 18-án egy best of műsorral érkezik, a már megszokott helyszínre, a Budapest Kongresszusi Központba. A két részes, két órás műsort ezúttal is színvonalas videó vetítések teszik még elevenebbé, és a kísérő zenészek is jól ismertek lehetnek a korábbi fellépésekről: Iant David Goodier basszusgitáros, John O’Hara billentyűs, Florian Opahle gitáros és Scott Hammond ütős kíséri el a turnéra.

Belépő: ülőjegyek: 9.900-16.900 Ft
Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal és a Ticket Express hálózatában.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://jethrotull.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd/
https://www.facebook.com/events/272742993112609/

Jutalomjáték kiállítás-sorozat - Stefanovits Péter: Szívzörej

2017. február 19.Jutalomjáték
Stefanovits Péter: Szívzörej
2017. január 18 - 2017. február 19., Műcsarnok

Stefanovits Péter grafikusművész a kortárs magyar grafika egyik legismertebb mestere, aki grafikai munkásságán túl festőként, installációs, illetve az építészettel szoros kapcsolatban létrejött munkák alkotójaként is jelentős műveket hozott létre. Kiemelkedő szakmai munkásságához járul a művészeti közéletben kifejtett tevékenysége, művészetszervező és -koordináló aktivitása, melynek köszönhetően generációjának azon alkotói közé sorolhatjuk, akik az értékek, értékes törekvések integrálásán, kölcsönhatásán alapuló egységes, de sokszínű művészeti élet kialakításán fáradoznak.

Kevesen ismerik oly jól és oly átfogóan a különböző grafikai eljárások lehetőségeit, s ötvözik azokat festészeti és egyéb technikákkal, új, gyakran művészeten kívülinek mondott anyagokkal, mint éppen ő. A ceruzarajz éppen úgy végigkíséri pályáját, mint a szén, vagy a pasztell. Már főiskolai éveiben alaposan megismerte a mélynyomásos technikákat, közöttük a rézkarcot, aquatintát, indulása óta használja a magasnyomást, készít papírkivágást, monotípiát. Az ezredforduló éveitől szaporodott meg litográfiáinak, szitanyomatainak száma, ugyanakkor Magyarországon az elsők között kezdett kísérletezni a számítógépes grafika lehetőségeivel. A különböző technikákat többnyire párhuzamosan alkalmazza, miközben a kilencvenes évektől használja az eredetileg textil-fehérítőként alkalmazott cloroxot. Ugyancsak a kilencvenes évek közepén jelennek meg azok a plasztikus képek, amelyek alapja vaslemez, s a felületen megjelenő motívumokat például kockacukorral formálja meg. A grafika, festmény két dimenziójából azonban már a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján kilépett a tér három dimenziójába, amikor a Várszínház több előadásához (Shakespeare: Vízkereszt, Ungvári Tamás: A lovakat lelövik, ugye?, Pilinszky János: Síremlék) tervezett díszletet. A térben fogalmazás iránti igényét jelzi, hogy 1988-ban a Dorottya Galériában nagyméretű installáció részeként jelentek meg egyes alkotásai. A művészetek egységében való gondolkodás, a kortárs művészet és a szakralitás összefonódásának jegyében vállalkozott olyan nagyszabású feladatokra, mint 1994-ben a siklódi református templom mennyezeti kazettáinak a megfestése, illetve 2001-ben a Gyilkos tó mellett Anthony Gall tervei szerint fölépült Szent Kristóf kápolnába a fríz elkészítése.

A nagy egységre, az értékek közelítésére törekvő gondolkodás együtt jár a képi tömörítés szándékával, s ezzel párhuzamosan egy-egy művészi probléma, kérdéskör különböző nézőpontokból történő megmutatásának igényével, az eszközök célszerű megválasztásával. Ebből következik, hogy Stefanovits Péter sosem tartozott azon művészek közé, akik egy-egy stílusjegy, „brand” megjelenítésére törekedtek volna; technika-, és anyagválasztásának függvényében műveinek stílusa is folyamatosan változik. A stílusok, izmusok felől tekintve besorolhatatlan művész.

Mindez egy olyasféle belső építkezésre utal, amelynek legfontosabb eleme, mondhatni sarokköve a személyesség, amelynek jegyében összekapcsolódik a történelem és az egyéni sors, a magánélet megannyi mozzanata és a közösséget mozgató ügyek sora, a filozófia, a hit, a szakralitás, az ó- és újtestamentum világa, a görög-római mitológia. Stefanovits gyakran mond példázatokat, látszólag a személytelen krónikás szerepét véve föl. Ennél is többször kommentálja azonban a megidézett jelenséget iróniával, öniróniával, színezi mondandóját a groteszk, abszurd eszközeivel, ütközteti a különböző minőségeket a szürrealizmussal megjelenített merész képzettársítással.

A kelet-európai történelmi események ihlették a Szíváldozat című lapot, amelyet a romániai forradalom idején készített, s 1989 karácsonyán írt alá. Ez a mű egy olyan sorozat kiindulópontja lett, amely az emberi szívhez kötődve, mintegy az emberi szervezet reakcióin keresztül érzékeltette a társadalmi változásokat, az azokkal járó drámai ellentmondásokat. A Szívzörej I. című képen Magyarország formáját veszi fel a szív, a Szívtájék I-II-n fekete felhő, hegyes dárdaszerű képződmények fenyegetik. A rendszerváltozás, és benne az egyéni lét változásának lehetősége-lehetetlensége jelenik meg ezekben a művekben, melyek fontosságát az életműben jól érzékelteti, hogy Stefanovits Péter két kiállítást is rendezett azokban az években Szívzörej címmel: 1990-ben Miskolcon, 1993-ban a Vigadó Galériában. Az 1980-as évek végének társadalmi ellentmondásaira jellemző, hogy Stefanovits 1988-as, Dorottya Galériában rendezett kiállításának plakátja volt talán az utolsó betiltott mű Magyarországon.
Műveinek nézője az érem mindkét oldalát szemlélve szembesül a bennük – bennünk – megjelenő emberi tulajdonságokkal, társadalmi ellentmondásokkal, közelebb jutva talán azok megjavításának, illetve feloldásának lehetőségéhez is.

Kurátor: Szurcsik József

Jutalomjáték kiállítás-sorozat - 30 x 30 | Kivonat az ezredforduló magyar képzőművészetéből 1985 ‒ 2015

2017. február 19.Jutalomjáték
30 x 30 | Kivonat az ezredforduló
magyar képzőművészetéből 1985 ‒ 2015
2017. január 18 - 2017. február 19., Műcsarnok

A tárlat bő merítés az elmúlt három évtized sokrétű hazai képzőművészeti terméséből. 215 alkotó, 215 kompozíció. Hoffmann István gyűjteményének különleges műegyüttese. Egy-egy művész kis méretű, de jellegzetes és meghatározó jelentőségű táblaképe, domborműve, térbe helyezett plasztikája, fotográfiája vár külön-külön felfedezésre és kínál rendhagyó összképet.

„A kis művek esetében koncentrált alkotói építkezésre és kifejezésre van szükség: a hiteles, autentikus jelentéseket összegző kis kép a részletgazdagságot kordában tartó, világos, egységes kifejezést tolmácsoló képi esszencia. A kis méret önmagában is fontos műjellemző, ugyanakkor szemlélői távolságot, nézőpontot is kijelöl: bensőséges, közvetlen, a külvilágot már-már kizáró műélvezői kapcsolat létrejöttét inspirálja, míg a kis képek egymás mellett felsorakoztatott, több sorban elrendezett együttese akár egyetlen, nagy, már a gyűjtő szellemiségét reprezentáló önálló kompozícióként is megjeleníthető és értelmezhető. […]

Ez nem egy, a megszokott magángyűjtemény kategóriába sorolható kollekció, nem egy elsődlegesen az egyéni értékítélettel, önálló, független ízléspreferenciákkal, szubjektív tetszési indexszel vezérelt vagy árnyalt, válogatott művészeti összképet elénk táró metszet, hanem sokkal inkább általános művészeti körképet teremteni hivatott, átfogó igényű, objektivitásra törő, összegző érvényű gyűjtemény.” Wehner Tibor

Kurátor: Medve Mihály

Jutalomjáték kiállítás-sorozat - 25 ÉV SYMPOSION - Alapítvány+Társaság+Művésztelepek

2017. február 19.Jutalomjáték
25 ÉV SYMPOSION - Alapítvány+Társaság+Művésztelepek
2017. január 18 - 2017. február 19., Műcsarnok

A kiállítás két művésztelepi szervezet - a Symposion Alapítvány a Magyarországi Művésztelepekért és a Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társasága - 25 éves tevékenységét és művésztelepi kapcsolatrendszerét, összességében a hazai művésztelepeket és alkotói eredményeit mutatja be Budapesten a Műcsarnokban, 2017. január 18-tól február 19-ig.

A symposionok, művészeti alkotótelepek és alkotóműhelyek az identitás, a párbeszéd, a közös alkotásban való folyamatos részvétel, valamint a művészeti megújulás és kísérletezés komplex alkotóhelyei – vallja Péter Ágnes szobrászművész, a Symposion Alapítvány elnöke, s mindkét bemutatásra kerülő művésztelepi szervezet alapító tagja.

A Symposion Társaság 1990-ben alakult meg a Fészek Művészklubban, s 1991-től folyamatosan működik. Tevékenysége az alapító elnök, Csernyi József és utódja, Harsay Ilona, valamint a művésztelepeket szervező tagság révén azonban már jóval korábban kezdődött.

A Symposion Társaság azzal a céllal jött létre, hogy a „klasszikus symposionok” világméretű mozgalmát követő, gazdag hazai alkotótelepeket és alkotóműhelyeket segítse kijutni abból a válságból, amibe a rendszerváltás idején, a korábbi finanszírozási rendszer megszüntetése miatt kerültek, és működésük, funkcióik újragondolását a Társaság szervezett találkozásokkal segítse. A Társaság a tevékenységét a művésztelepek összefogására, szervezőik továbbképzésére, valamint nemzetközi művészeti kapcsolatok építésére is kiterjesztette.

A Symposion Társaság elnöke, Cserny József ipari formatervező az 1960-as, 1970-es évek egyik legnagyobb művésztelep szervezője volt. A Magyar Képző-és Iparművészeti Szövetség keretei között számos új művésztelep létrejöttét segítette, s a Zsennyei Műhely alapításán is évekig dolgozott. 1989-től Péter Ágnessel, a Symposion Alapítvány elnökével együtt, minden évben országos szimpózium-találkozót szervezett az összes hazai művésztelep részvételével. 1990-ben – ugyancsak a Symposion Alapítvánnyal együtt - elindították a Symposion című folyóiratot, mely hosszú időn keresztül, minden évben részletes adatokat tett közzé az összes hazai alkotótelep munkásságáról, és évente ismertette az aktuális eredményeiket.

A két szervezet vezetőjének, valamint Schrammel Imrének, Bencsik Istvánnak, Farkas Ádámnak és a Symposion Alapítvánnyal együttműködő Hantos Károlynak jelentős a szerepe a vizuális kultúra magas szintű, hazai terjesztésében, a művésztelepek oktatással való kapcsolatának szorosra fűzésében, a szimpózium-módszer felsőoktatási hasznosításában.

A két szervezet elnöke - Cserny József és Péter Ágnes - bekapcsolta a hazai művésztelepi mozgalmat a nemzetközi művésztelep-rendszerbe, Péter Ágnes pedig megalapította a Velencei-tavi természetművészeti alkotótelepet, melynek vezetője és szervezője ma is.

Utóbbi munka keretében olyan projektmódszereket dolgozott ki és kezdeményezett Hantos Károllyal interdiszciplináris kutatásokra és az eredmények széles körű megismertetésére, amelyekre korábban nem volt példa Magyarországon, s ami mai is égetően aktuális.
A Sympozion Társaság a budapesti Táltos utcai Symposion Klubban kezdte meg tevékenyégét, melyet Harsay Ilona hozott létre és szervezett több mint két évtizeden át, heti rendszerességgel lehetőséget kínálva és teremteve a művésztelepek számára, hogy megismerhessék egymás munkáját, módszereit, alkotásait. A Táltos Klub 400 színvonalas művészettörténeti, filozófiai és tudományos előadásával, információ megosztó tevékenységével a művésztelep szervezői számára nélkülözhetetlen tájékozódási és önképzési pont lett. Havonta egyszer - összesen 150 alkalommal - kiállítást nyitott valamely művésztelep, alkotóközösség bemutatására, s heti háromszor szervezte a tagság javaslatai alapján az előadásokat.
A Symposion Alapítványt a Symposion Társaság és 19 művésztelep vezetője hozta létre 1991-ben Nyíregyházán. Elnöke a mai napig Péter Ágnes szobrászművész.

Az Alapítvány célja a művésztelepi mozgalom és a symposionok koordinálása, fejlesztése, szimpózium jellegű párbeszédek folyamatos kezdeményezése és ösztönzése, a művészi kommunikáció hagyományos és új formáinak feltárása, kiállítások, előadások, akciók szervezése, publikációs tevékenység.
Emellett a külkapcsolatok építése, fenntartása és bővítése, művésztelepi adatbázis létrehozása, a határainkon kívül élő magyar művészek hazai művésztelepi részvételének elősegítése, támogatása is kiemelt célja volt. Az Alapítvány segítette a Gyermelyi Művésztelep létrejöttét, s sokat tett az alkotótelepek technikai és technológiai színvonalának fejlesztéséért, a művésztelepi eredmények széles körű megismertetésért.

Az Alapítvány és a Társaság szoros együttműködése érvényesül a Cserny József által alapított Symposion-díj - 2009-től Cserny József Symposion Díj - átadásában. Ez a díj a művésztelepi szervező- és szakmai munkában kifejtett kimagasló tevékenység elismerését szolgálja. Évente egy vagy két fő kaphatja. 2010 óta kizárólag olyan fiatal alkotó, aki a művésztelepek hagyományait őrzi és egyéni kiemelkedő művészeti tevékenysége mellett szakmai közösségek kiváló szervezője is.

A januárban nyíló kiállítás a Műcsarnokban rendezett 1983-as nagyszabású kiállítás óta az első tárlat Magyarországon, amely az 1945 utáni hazai művésztelepek tevékenységének és eredményeinek együttes bemutatására vállalkozik, és országos szervezésű. A résztvevők számát tekintve, ugyancsak ez az első olyan kiállítás, amely 56 művésztelep, alkotóhely és alkotóház tevékenységét mutatja be, foglalja össze.

A kiállítás két teremben kerül megrendezésre. Az első teremben a két szervezet fotó- és tárgyi dokumentumai, néhány alkotója, a Symposion Társaság Nemzetközi Velence-tavi Symposionja és a résztvevő művésztelepek digitális bemutatkozása, videofilmjei kaptak helyet. Itt ismerhető meg első alkalommal 3D-s virtuális túra keretében néhány művésztelepi szoborpark, és telefonos alkalmazással a Velence-tavi természetművészeti symposion eddig készült alkotásai, az eredeti helyszíneiken, térképes és alkotói magyarázat, videófilmek kíséretében.

A második teremben ízelítőt láthatunk abból a sokszínű, magas színvonalú alkotótelepi munkából, ami a hazai művésztelepek tevékenységét jellemzi.

A kiállítás a legkorszerűbb digitális technika alkalmazásával valósulhatott csak meg. Ez a munka ösztönözte a kurátorokat arra, hogy létrehozzanak egy on-line elérhetőségű magyar művésztelepi adatbázist, amely egy éven belül átfogó képet fog kínálni minden érdeklődő művész, szakember és a széles publikum számára a 120 éves magyar művésztelepi mozgalom II. világháború utáni fejleményeiről, és a magyar művészeti életben ma is hatékony és nélkülözhetetlen tevékenységéről, kiváló eredményeiről.
A kiállítás mellé katalógus is készült, amely 56 magyarországi művésztelepet, alkotóhelyet és alkotóházat mutat be.

A kiállítás záró eseménye a XXV. Országos Szimpózium, melyre tisztelettel várja a Műcsarnokba február 17-én, 10 órára a két művésztelepi szervezet, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Műcsarnok a magyarországi művésztelepek, alkotóhelyek és alkotóházak képviselőit, résztvevőit, támogatóit és fenntartóit, valamint minden további érdeklődőt.

Kurátor: N. Mészáros Júlia

A Studio 5 szerzői estje - bemutatkozó koncert

2017. február 19.Studio 5 néven alakított zeneszerző csoportot öt fiatal alkotó - Bella Máté, Virágh András Gábor, Solti Árpád, Mátyássy Szabolcs, Kutrik Bence -, akik célja, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva olyan új hangversenyeket hozzanak létre, melyek magas művészi színvonalon képeznek hidat tradíció és innováció, patina és progresszió között. Az alapító tagok gondolkodásmódja azonos idiómákra épül, ugyanakkor mindegyik szerző a saját zenei nyelvén alkot. Ezekbe az alkotásokba, művekbe nyerhet most először bepillantást a zenekedvelő közönség február 19-én este 7-kor, a Zeneakadémia Solti termében.

A mai magyar zeneszerzők Y és Z generációja annak a Ligeti György és Kurtág György nevével fémjelzett zenei tradíciónak az örökösei, amely Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő után ismét nemzetközi szintre emelte a kortárs magyar zenét. Bár a Studio 5 alkotói szinte kivétel nélkül külföldön is végeztek zenei tanulmányokat (Kanadában, Lengyelországban, Belgiumban, Ausztriában és Svédországban), mindannyian a Zeneakadémiát tartják alma materüknek. A fiatal művészcsoport célja zenei szerepüket meghatározni a jelenkorban, valamint közelebb hozni a kortárs zenét a fiatalabb közönséghez.

A XX. század második felében a forma, a harmónia és a ritmus hármas egysége felbomlott és az új zenéről alkotott kép sokak számára megváltozott. Az aranykor ezzel véget ért, de a Studio 5 tagjai úgy gondolják, hogy szemléletmódjukkal a nagyközönség számára ismét befogadhatóvá tudják tenni a mai klasszikus zenét.

A bemutatkozó koncertjükön elhangzó öt kompozíció egyetlen univerzumba tartozó öt külön galaxis - a csillagászati metafora pedig annál is inkább találó, mert Bella Mátét éppen a galaxisok struktúrája ihlette műve megírására. Virágh András Gábor egy ókeresztény imádságot dolgozott fel darabjában, Solti Árpád ugyanakkor gyerekdalokat és mondókákat emelt be az új zene közegébe. Mátyássy Szabolcs kompozíciójának két tételével a zenei bipolaritásra kínál példát, míg Kutrik Bence cimbalomversenye a Fibonacci-számsor használatával éri el a mű címében jelzett „remegő” hatást.

A műsor:

Bella Máté – Laniakea
A Laniakea hawaii eredetű szó, melynek jelentése: mérhetetlen égbolt. Ezzel a névvel látták el a 2014-ben felfedezett szuperhalmazt is, melyet megközelítőleg 100.000 galaxis alkot. Bella Máté művében egy képzeletbeli nézőpont változásának folyamatát alkotta meg, amelyben először távolról látjuk a sok ezer galaxist, egyetlen struktúraként, majd ahogyan virtuálisan közeledünk, egyre inkább felsejlenek az apróbb összefüggések is. Kompozíciójában zenei anyagai főként ismétlődő, sűrű mikromotívumokból építkeznek. A hangzás tónusát olykor az általa kreált modális sorok szegmensei, máskor a szeriális szerkesztés igazította.

Közreműködik:
Fagott - Dufek Mihály (solo), Nagy Albert, Fábry Bálint
Hegedű - Krulik Eszter, Ilosfai Csenge, Vizeli Máté, György Boglárka
Brácsa - Kiss Alexandra, Bartók Tamás
Cselló - Nagy Judit, Kirkosa Tünde
Bőgő - Fervágner Csaba, Fánczi Gábor
Vezényel: Dobszay Péter

Virágh András Gábor - Tres Orationes
Virágh András Gábor a Tres Orationes (Három Könyörgés) című vokális kamaraművét 2011-ben komponálta. A darab a szerző egyik diplomadarabjaként hangzott el 2012-ben a Művészetek Palotájában. Babits Mihály számos latin nyelvű keresztény imádságot gyűjtött össze és fordított magyarra. Ezeket egy kötetbe rendezte az évek során, és a kiadványnak az Amor Sanctus (Szent Szeretet) címet adta. A Tres Orationes a kötet egy alkonyi himnuszából, egy zsoltárából, illetve a Gót szerzetesek egyik éjjeli imájából áll.

Közreműködik:
Szoprán - Zemlényi Eszter
Klarinét - Szűcs Péter
Hegedű - Krulik Eszter, Bálint Angéla
Brácsa - Jobbágy Andor
Cselló - Nagy Judit
Vezényel: Dobszay Péter

Solti Árpád – Kindergartenliedchen
A Kindergartenliedchen egy eredetileg pedagógiai céllal, gyerekek számára írt dalkötet kortárszenei adaptációja. A három dal (1. Fiúk és lányok, 2. Altató, 3. Sportdal) három különböző karaktert jelenít meg, de mindegyikük az óvodai közeg élményeit kívánja megjeleníteni a hangszerek speciális játékmódjainak alkalmazásával.

Közreműködik:
Fuvola - Bán Annamária
Klarinét - Galavics Gábor
Ütőhangszeres - Palotás Gábor
Zongora - Nagy Míra
Hegedű - Krulik Eszter
Cselló - Újházy Gyöngyi
Vezényel: Dobszay Péter

Mátyássy Szabolcs – Bipolar Etudes
Mátyássy Szabolcs darabjának a címe a zenei formák szélsőséges különbözőségére utal. A szerző célja az volt, hogy kompozíciójának két tétele szignifikánsan eltérjen egymástól, ugyanakkor mégis koherens egészet alkosson a mű. Az első tétel (Answer to Ives) Charles Ives: The Unanswered Question című művével áll összefüggésben. A vonós szövet és a sámándob effektezettzenei anyagaival szemben, a zenedramaturgiai kérdést a klarinét teszi fel újra és újra. Eleinte a túlvezérelt és hangos ütőhangszer elnyomja, de a végén belesimul a vonósok játékába és egyfajta megváltást hoz a metafizikai térbe. A második tétel ( nt he middle of the Swirl) egy értelmiségi, szentimentális, humánus fuldoklás.

Közreműködik:
Klarinét - Szűcs Péter
Ütőhangszeres - Janca Dániel
Hegedű - Mező Péter, Veér Csongor
Brácsa - Kondor Péter
Cselló - Ölveti Mátyás
Bőgő - Botár Bence
Vezényel: Dobszay Péter

Kutrik Bence – Trembling
Kutrik Bence műve 2015-ben íródott cimbalomra és kamaraegyüttesre, Móri Beáta felkérésére. A darab a természetben fellelhető véletlenszerűnek tűnő formák és folyamatok, szabályokkal történő leírására tesz kísérletet. Ebben a látszólagos káoszban mégis szükségszerűen megjelennek könnyen értelmezhető, rendezett struktúrák is.

Közreműködik:
Cimbalom (solo) - Móri Beáta
Fuvola - Bán Máté, Drahos Rebek
Klarinét - Szűcs Péter, Reé György
Ütőhangszeresek: Lajhó Gyula, Janca Dániel, Csepeli Bence, Varga Zoltán Mihály
Hegedű - Osztrosits Eszter, György Boglárka
Brácsa - Bartók Tamás
Cselló - Kirkosa Tünde
Bőgő - Fervágner Csaba
Vezényel: Dobszay Péter


Belépő: 1200 Ft

További információ: www.zeneakademia.hu

Zorall 15 Jubileum / Hollywood Rose Lemezbemutató / 2017.02.17

2017. február 17.Hatalmas előfarsangi buli várható februárban a Barba Negrában. A hónap közepén ugyanis, egészen pontosan február 17-én pénteken két napjainkban igencsak markáns rajongótáborral rendelkező zenekar pörgeti meg a hangulatot: természetesen a 15 éves születésnapját ünneplő Zorall és a lemezt bemutató Hollywood Rose zenekar fergetegesnek ígérkező közös estjéről van szó.

További részletek alább:

➽ 2017. február 17.
➽ ZORALL 15. ➽ HOLLYWOOD ROSE lemezbemutató

➽ HELYSZÍN // VENUE

Barba Negra Music Club
Budapest - Prielle Kornélia utca 4.

➽ MENETREND // RUNNING ORDER

20.00 KAPUNYITÁS // DOORS

➽ JEGYEK // TICKETS

1999 Ft,- ▲ Elfogyott
2499 Ft,- ▲ 2017. február 13-ig
2999 Ft,- ▲ 2017. február 14-től

➽ JEGYÉRTÉKESÍTÉS // PRESALE

▲ Barba Negra Music Club jegypénztára
▲ Nyitvatartás hétfőtől péntekig: 12.00 - 19.00 // Opening hours from monday to friday: 12.00 - 19.00
▲ Cím // Address ▲ 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 4.
▲ A program napján a belépők kapunyitástól, helyszíni áron, a készlet erejéig megvásárolhatók // On the day of the show tickets can be bought from opening on a door price.

➽ ONLINE

▲ Barba Negra Music Club rendszerében ▲
http://musicclub.barbanegra.hu/zorall15_hollywoodrose_20170217

▲ Ticketportal rendszerében ▲
https://www.ticketportal.hu/event.aspx?id=48149

▲ Broadway Jegyiroda rendszerében ▲
http://broadway.jegy.hu/program/zorall-15-jubileum-hollywood-rose-lemezbemutato-75952/363233

▲ TIXA rendszerében ▲
https://tixa.hu/Zorall-15-Jubileum_20170217_bnmc

➽ JEGYINFORMÁCIÓ // TICKET INFORMATIONS
Felelősséget csak a Barba Negra, vagy hivatalos partnereinktől (www.ticketportal.hu, www.broadway.hu, www.tixa.hu) vásárolt jegyekért tudunk vállalni. // We can only take responsibility for those tickets which were bought at Barba Negra or at our official partners.
▲ A jegyedet ne tedd közzé semmilyen felületen // Please do not post your ticket at any online interface!

➽ KORHATÁR A PROGRAMOKRA // AGE LIMIT

16 éven aluliak csak szülői kísérettel vehetnek részt a koncerten
10 éves korig a belépés ingyenes // Under age 16 the shows can be attended only with parental attendance. Under age 10 the shows are free.

Keep Floyding az A38-on

2017. február 16.A Keep Floyding Magyarország első számú Pink Floyd tribute zenekara. Az idén 18 esztendős együttes alakulása óta mindig is feladatának érezte a ’Floyd zenéjének hiteles és igényes tolmácsolását. Repertoárjuk a közismert dalok mellett ritkán hallott zenei különlegességeket, valamint akár teljes albumokat is felcsillant a legendás csapat életművéből. Így kerültek már előadásra általuk a teljes The Wall, a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here, és az Animals című ikonikus lemezek is. A Keep Floyding a 2017-es évet február 16-án, csütörtökön az A38 Hajón nyitja meg, ahol a megszokott nagyobb lélegzetvételű produkciókon megismert hangzás és látványvilág várja este 8 órától a ’60-as, ’70-es évek progresszív rockzenéiért rajongó közönséget.

A zenekar 1999-es alakulása óta töretlenül sikeres, mára pedig már meghatározó szereplőjévé vált a budapesti éjszakáknak, megidézve a Pink Floyd csodálatos zenei világát. Így nem meglepő, hogy az A38-as koncertre is különleges látványvilággal, egyedi vetítéssel és élőben szinte sosem hallott számokkal készül az együttes, hogy a Dunán szólaltathassa meg a progresszív zenetörténet egyik legmeghatározóbb együttesének hangulatát.

A Keep Floyding együttes:
A Keep Floyding zenekar 1999-ben alakult „Echoes of Pink Floyd” néven, mint Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara. Célként a legendás csapat minden korszakának hiteles megszólaltatását tűzték maguk elé. Így koncertjeiken kezdetektől fogva eredeti hangszerelésben szólalnak meg közismert dalok és ritkán hallott különlegességek is, a Barrett-érától a The Division Bell-ig, természetesen a szólómunkásságokat is érintve. Első demójuk már egészen korán felhívta magára a szakma figyelmét, így 2000-ben az After Crying társaságában léphettek fel a budapesti Petőfi Csarnokban. Rövidesen a magyarországi klubélet meghatározó tribute zenekarává váltak. A következő éveket sikeres klubkoncertek és vakmerő zenei vállalkozások jellemezték, úgy, mint a teljes „Live at Pompeii”, a „The Dark Side of the Moon”, a „Wish You Were Here”, az „Animals”, és a „The Wall” albumok „egy az-egyben”megszólaltatása.
Különleges esemény volt a zenekar életében, hogy 2006-ban a Művészetek Palotájában önálló estet adhatott, rangos honi vendégzenészek társaságában. A teltházas koncert mai napig példaértékű vállalkozásnak számít a magyar „tribute-életben”, mint ahogy a 2009 májusában, egy épülő metróállomáson tartott jótékonysági estjük is. A „Keep Floyding” nevet ugyanennek az évnek az elején vette fel a tízedik életévébe lépett együttes. A névváltás pedig azt az újabb célt tükrözte, hogy a zenekar a hazai sikerek mellett nemzetközileg is meghatározó Pink Floyd show-vá formálódhasson.

A zenekar tagjai:
Goldschmidt Gábor - gitárok, ének
Tóth András - gitárok
Segesdy Márton - billentyűk, ének
Heinfarth György - dobok
Balázs Bálint - basszusgitár, ének
Haáz Imre - szaxofon
Garda Zsuzsanna - ének
Simon Edina - ének

Jegyár:
Elővételben 2.000Ft, előadás napján 2.500 Ft.

Videók:
https://youtu.be/laVw_OJgzP0
https://youtu.be/O1V1vq99ofc

További információ:
www.keepfloyding.hu

PASTORALE 2017 - Családi hangversenysorozat a Pesti Vigadó dísztermében február 19.

2017. február 19.Zene, tánc, kép – életre szóló élmények, értékes ismeretek, közös öröm
az egész családnak!

Az előadások helyszíne: a Pesti Vigadó díszterme
(1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

A Pesti Vigadó díszterme 2017-ben másodszor nyújt otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak. A sorozat 1997 óta közel 220 nagy sikerű program során adott kulcsot a közönségnek a művészetek csodavilágához. A változatos, egyedi módon szerkesztett, magas színvonalú előadások – melyeket a művészekkel folytatott beszélgetések, valamint vetített képek is gazdagítanak – a kisiskolás gyerekektől a dédszülőkig minden korosztálynak maradandó élményt nyújtanak. A sorozatban minden évben helyet kap egy zenés színházi program (opera), két tematikus koncert, valamint egy népzenei-néptánc program. A négy program február, március, április és május hónapban kerül bemutatásra, mindig két alkalommal: szombaton és vasárnap délután 16.00 órától.

A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője, Liszt-díjas, Érdemes művész, és Solymosi Tari Emőke Szabolcsi-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője.

Az előadások egyik főszereplője a Magyar Örökség díjjal is kitüntetett Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet a vezető karmester mellett Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényel. A programokon kiváló szólisták lépnek fel, a rendszeresen meghívottak közé tartoznak a nemzetközi hírű Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói és növendékei.

Szép élményeket kívánunk kedves közönségünknek – ifjaknak és örökifjaknak egyaránt – 2017-ben is!

Az első előadás:

2017. február 18. szombat 16.00
2017. február 19. vasárnap 16.00

Pimpinone – avagy vidám emlékezés a barokk leghíresebb német zeneszerzőjére
250 éve halt meg Georg Philipp Telemann
Főszerepben: Vecsey Gyula (bariton)

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!